شماره مصوبه: 1950

  • شماره جلسه: 256
  • تاریخ تصویب: ۶ آبان ۱۴۰۳
  • تاریخ صدور:
  • شماره مصوبه: 1950
  • موضوع: امور رفاهی

آیین‌نامه اجرایی تسهیلات غیر ارزی به طلاب شاغل به تحصیل در خارج از کشور

مقدمه:

در راستای اجرای تبصره ماده واحده «بهره‌مندی طلاب و فضلای ایرانی شاغل به تحصیل در حوزه‌های علمیه خارج از کشور از تسهیلات غیر ارزی» مصوب جلسه 885 مورخه 10/05/1402 شورای عالی انقلاب فرهنگی و به منظور ضابطه‌مند نمودن ارائه تسهیلات مذکور به طلاب و فضلای شاغل در حوزه‌های علمیه خارج از کشور، «آیین‌نامه اجرایی اعطای تسهیلات غیر ارزی به طلاب و فضلای شاغل به تحصیل در حوزه‌های علمیه خارج از کشور» - که جهت اختصار در این مصوبه «آیین‌نامه اجرایی» به آن اطلاق می‌گردد- به شرح ذیل تدوین گردید:

ماده 1: طلاب و روحانیون دارای تابعیت جمهوری اسلامی ایران در تمامی مقاطع تحصیلی- که دارای پرونده تحصیلی و کد تحصیلی در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان و مدیریت حوزه علمیه اصفهان می‌باشند- مشمول استفاده از تسهیلات موضوع این آیین‌نامه اجرایی خواهند بود.

تبصره 1: طلاب خواهر شاغل به تحصیل در حوزه‌های علمیه خارج از کشور در صورت اسکان همسر و یا یکی از والدین در کشور محل تحصیل با معرفی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران، مشمول بهره‌مندی از مزایای این آیین‌نامه اجرایی می‌باشند.

تبصره 2: درخصوص طلاب و روحانیون ایرانی که فاقد پرونده و کد تحصیلی در مراکز حوزوی مذکور می‌باشند؛ جهت استفاده از تسهیلات، به صورت موردی در کمیسیون موارد خاص موضوع مصوبه 822  تصمیم‌گیری خواهد شد.

ماده 2: شرایط طلاب و روحانیون متقاضی استفاده از تسهیلات غیر ارزی عبارتند از:

الف) دارا بودن صلاحیت‌‌های عمومی به شرح ذیل:

1- برخورداری از تقوا و صلاحیت‌های اخلاقی؛

2- اعتقاد و التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و ولایت مطلقه فقیه؛

3- سلامت فکری و اعتقادی؛

4- عدم گرایش به باند‌ها و گروه‌های منحرف و معاند؛

5- التزام عملی به رعایت شئون متناسب با جایگاه حوزه و روحانیت.

تبصره: احراز صلاحیت‌های فوق حسب مورد با معاونت صیانت مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و واحد سازمانی مشابه در سایر مراکز حوزوی مصرح در ماده 1 این آیین‌نامه اجرایی و تبصره آن، صورت خواهد گرفت.

ب) اتمام دروس کتبی و شفاهی مقطع سطح یک حوزه‌های علمیه؛

تبصره: طلابی که در حوزه‌های علمیه خارج از کشور مشغول به تحصیل بوده و یکی از والدین ایشان نیز ساکن همان کشور محل تحصیل ‌باشد، از این شرط معاف می‌باشند.

ج) نداشتن منع قانونی از نظر خدمت وظیفه عمومی برای ادامه تحصیل؛

د) دارا بودن پرونده تحصیلی فعال و موفق، حسب مورد با تأیید معاونت‌های آموزش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و سایر مراکز حوزوی مصرح در ماده 1 این آیین‌نامه اجرایی و تبصره آن؛

تبصره: طلابی که شروع به تحصیلات حوزوی ایشان در حوزه‌های علمیه خارج از کشور می‌باشد، جهت استفاده از مزایای موضوع این آیین‌نامه اجرایی، باید جذب، پذیرش و تشکیل پرونده تحصیلی ایشان، حسب مورد در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و سایر مراکز حوزوی مصرح در ماده 1 و تبصره آن، صورت گیرد.

ماده 3: تسهیلات و خدمات غیر ارزی عبارتند از:

1- صدور، تجدید، تفکیک و تمدید گذرنامه برای طلاب و اعضای تحت تکفل آنها؛

2- صدور شناسنامه و شناسنامه المثنی؛

3- ثبت ازدواج و طلاق؛

4- صدور وکالت‌نامه؛

5- صدور برگ عبور؛

6- صدور معرفی نامه تحصیلی؛

7- اخذ معافیت دائم برای افراد دارای شرایط لازم؛

8- صدور معرفی نامه جهت تخفیف بلیط هواپیما؛

9- معافیت از پرداخت عوارض خروج از کشور؛

10- مجوز خروج از کشور به صورت مکرر برای طلاب مشمول، سه بار در هر سال؛

11- معافیت گمرکی ورود خودروهای طلاب با پلاک ملی، به کشور محل تحصیل.

ماده 4: مدت ارائه تسهیلات موضوع این آیین‌نامه اجرایی به طلاب شاغل به تحصیل، 10 سال خواهد بود؛ این مدت با تشخیص مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه قابل تمدید می‌باشد.

ماده 5: مراکز مصرح در ماده 1 و تبصره آن، طلاب متقاضی استفاده از این تسهیلات را پس از احراز شرایط مقرر در این آیین‌نامه اجرایی به مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، معرفی خواهند کرد؛ معرفی تمامی طلاب دارای شرایط به مراجع ذی‌صلاح جهت بهره‌مندی از مزایای این آیین‌نامه اجرایی، صرفاً توسط مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه صورت خواهد گرفت. 

ماده 6: فرآیند اجرایی استفاده از تسهیلات موضوع این آیین نامه، توسط دفتر برنامه‌ریزی و نظارت حوزه‌های علمیه تهیه و به تأیید مدیر حوزه‌های علمیه خواهد رسید. 

ماده 7: این آیین‌نامه با 7 ماده و 5 تبصره در تاریخ 06/08/1403 به تصویب شورای عالی حوزه‌های علمیه رسید.